Historiska reklamfilmer

Det finns reklam och det finns reklam! Medan många reklamsnuttar glöms bort i samma sekund som de slutat så finns det vissa som har gått till historien. Anledningarna till att de stått ut i mängden och blir ihågkomna är många och varierade, exempelvis att de varit roliga, underfundiga eller rent av irriterande. Vem minns inte Ipren-gubben, till exempel?

Tidskriften Resumé sysslar med nyheter som har med media och marknadsföring att göra och har gjort en sammanställning av några av de mest minnesvärda reklamfilmer som gjorts genom tiderna. Listan är lång med hela hundra olika snuttar, och här återfinns reklam för allt mellan himmel och jord. Kul, jobbiga, intelligenta eller helkorkade – här kommer några exempel på reklamfilmer som har gått till historien.

Reklamfilmer i toppen

År 1999 fick en reklamfilm hela det svenska folket att villigt eller ovilligt gå omkring och nynna eller vissla på den så kallade Iprén-låten. En liten gubbe utklädd till det smärtstillande pillret sprang omkring till folk i smärta med en gitarr i högsta hugg och sjöng att han var den intelligenta värktabletten. Det här är en reklamsnutt som både är älskad och hatad och även om det har gått ett par årtionden sedan den först kom ut så är den lika oförglömlig idag som då.

En av de mest minnesvärda reklamfilmerna kom ut år 2002 och är egentligen en del av en hel serie där själva grund-budskapet handlar om att livet är fullt av överraskningar. Det var TRISS-lotteriet som stod bakom kampanjen och en av de mest uppmärksammande var den med ett par som ska äta bouillabaisse på sin balkong men istället råkar hälla den över grannarna.

För att komma till vinnarfilmen, åtminstone enligt tidningen, så hamnar vi i år 2013 och möter här en gammal actionhjälte. Genom att tala om sitt liv och att komma över hinder stirrar Jean-Claude van Damme tittaren i ögonen och allteftersom kameran zoomar ut visas han i helfigur, ståendes med varsin fot på två lastbilar i full fart. Lastbilarna kör långsamt ifrån varandra, varav den hårda belgaren sjunker ner i den spagat-position som han blev så berömd för en gång i tiden och som det gjorts otaliga memes om. Reklamen är för Volvo-lastbilar och förenar många generationer smart och humoristiskt på ett lågmält men samtidigt storslaget sätt.